Welkom op mijn Blog over zeevissen. Mijn naam is Kees de Mol en ik woon in de achtertuin van Katwijk aan Zee. In deze blog wil ik u laten zien hoe ik het zeevissen beleef. Ik wens u allen veel leesplezier. Heeft u een tip of wilt u reageren, laat dan eens een berichtje achter.


Video's

produkt review: Penn Affinity 8000

Inleiding

Allereerst wil ik benadrukken dat ik geen enkele banden met een fabrikant of een winkelier heb. Ook ga ik met deze review geen discussie aan over de molen maar hoop gewoon dat anderen die nog twijfelen er iets aan hebben.
Ik houd er gewoon van om af en toe iets nieuws te kopen en uit te testen en mijn laatste  aanschaf is de nieuwste molen van Penn, de Affinity 8000. Ik had hem al enkele maanden geleden op een internetsite voorbij zien komen en was er direct weg van, ik moest hem gewoon hebben. Toen de prijzen eenmaal bekend waren moest ik wel even slikken want de molens zouden al snel 160 euro moeten kosten terwijl ik een lagere prijs had verwacht. Direct met de Affinity is ook de Penn Surfblaster uitgekomen maar omdat ik er slechts één kon kopen heb ik gekozen voor de Affinity vanwege het uiterlijk, de lagers en de titanium onderdelen. De prijs van de Surfblaster ligt rond de 130 euro.


De doos

 
Allereerst een plaatje van de doos

Mooie overbrenging van 4.2 op 1 (dwz. Bij één draai met de slinger gaat de rotor 4.2 maal rond) Wanneer de overbrenging groter wordt zal de inhaalsnelheid stijgen maar dit gaat ten koste van de kracht van de molen. Je zult dan veel meer kracht moeten uitoefenen met de hand om die eventuele dikke gul te kunnen landen.
Let op het gewicht van 715 gram want daar zal ik later nog op terug komen.

Oeps!
Penn wordt niet meer in Amerika gemaakt maar gelukkig worden die Chinezen steeds handiger dus misschien zit er toch een leuke molen in de doos.

In de doos zitten de molen en de 2 aluminium spoelen en ik ga op zoek naar de gebruiksaanwijzing en onderhoudsvoorschriften. Helaas is alles wat ik tegenkom een stukje papier met daarop een exploded view tekening van de molen met hierbij de bestelnummers. Best handig want dat weet je wat je moet bestellen als de molen in de soep gedraaid is.
Best veel onderdeeltjes hé!


De spoelen

Dan maar eens naar de spoelen kijken. Het zijn er twee die beiden gemaakt zijn van aluminium en er goed afgewerkt uitzien. Ik vermoed dat het gegoten onderdelen zijn die later CNC zijn nagedraaid.
De eerste spoel is mooi conisch uitgevoerd en is bedoeld voor gevlochten lijn en is dan ook erg ondiep. Er kan 300 meter 18/00 draad op dus dat zit wel snor.  De spoel beschikt verder over twee (!) lijnclips die goed stevig op de spoel zijn bevestigd en ze zijn ook ruim genoeg voor een dikke voorslag. In de spoel zijn kleine gaatjes geboord om hieraan de lijn vast te maken. Vind ik een handige oplossing want ik doe het bij andere spoelen altijd zelf.
Verder zijn er ventilatie openingen in de spoel aangebracht maar ik vermoed dat dit vooral uit een esthetisch oogpunt gedaan is. De slip is mooi en stevig uitgevoerd alleen begrijp ik niet waarom ze het slipsysteem aan de bovenkant op sluiten met een plastic plaatje.
Op deze foto is het plastic plaatje te zien wat ze gelukkig wel met maar liefst 4 schroeven hebben vastgezet. Ook is hier duidelijk te zien dat het gat waar de hoofdas doorheen moet niet altijd in één lijn ligt. Je moet dan weer gaan rommelen om alle plaatjes goed te krijgen en dit kost je toch weer even tijd. Bij de Sargus heb ik hetzelfde probleem en ik had gehoopt dat Penn dit probleem zou hebben verholpen.

De tweede spoel is geschikt voor nylon en is veel dieper. Er kan 340 meter 40/00 draad op en ook deze spoel is conisch alleen stukken minder dan de eerste. De bovenrand van de spoel loopt van dik naar dun waardoor de lijn altijd netje op elkaar zal komen te liggen zonder op de randen in te gaan graven. Helaas heeft deze spoel maar één lijnclip en ook geen gaatjes voor de lijn. Ventilatieopeningen zijn ze bij deze spoel ook vergeten helaas.

De molen

Nu verder met de molen. Ik ben geïnteresseerd in de titanium hoofdas en haal de spoel van de molen af. Dit gaat erg gemakkelijk en in korte tijd is de spoel te verwijderen. Wanneer we de as bekijken zien we op de as een kunststof tandwiel voor de slipratel die wel blijkbaar nog steeds willen hebben.

Dit tandwiel is er gemakkelijk af te schuiven maar zit wel vast genoeg om hem niet per ongeluk te verliezen. En dan zie je dit. Een mooie stevige as, de bekende bronzen bus met moer en twee klompen metaal die daar blijkbaar zitten om de molen te balanceren. Dit werkt hetzelfde als die stukjes lood die ze in de garage op je autovelgen klemmen om de wielen te balanceren.

 
Op de rotor kom ik iets geks tegen: Het zijn een soort ruitenwissers die net niet de spoel raken als ze erlangs draaien. Ik heb geen idee waar deze voor zijn maar ze zitten ook niet in de weg dus baat het niet dan schaadt het niet.


De lijnrol is lekker groot en draait erg soepel door het ingebouwde kogellager. De beugel is ook gemaakt van titanium en is mooi slank maar heeft een grote diameter.

De slinger is gemaakt van aluminium met een goede slijtvaste coating en bestaat uit twee delen waardoor je hem gemakkelijk kan inklappen zodat de molen minder ruimte inneemt bij het opbergen. Tussen de twee delen zit een borg-pennetje maar het is me niet duidelijk wat hiervan de toegevoegde waarde is.

De draaiknop is lekker groot en heeft een rubber oppervlakte.


De slinger wordt aan de rechterkant vastgedraaid met een kunststof dopje waarin een boutje is gegoten. Jammer dat deze dop niet volledig van metaal is gemaakt maar bij Shimano doen ze het ook zo. Ook zit er op dit boutje nog een plastic frutseltje wat ervoor zorgt dat het boutje goed uitgelijnd is in het gat. Bij Shimano kom ik dit ook tegen en vind het jammer dat dit hier ook gebruikt wordt, je kunt het zo gemakkelijk kwijtraken en het zou mooier en beter kunnen.

 
Hier is het lager te zien aan de rechterkant van de molen. Het gaat om een lager met afdichting tegen vuil maar helaas niet tegen water.


 
Hier is de aan de rechterkant van de molen goed te zien hoe de rubberen afdichting de molen “waterproof” maakt. (Het zwarte streepje tussen de grijze delen is een rubberen pakking)

Door twee kleine schroefjes los te draaien is een deel van de molen gemakkelijk af te nemen waardoor je een deel van het binnenwerk kunt zien. Hier is de pakking ook los te zien.

 
En we komen hier een lagertje tegen wat de as die voor de oscillatie zorgt ondersteund. Ook is hier goed te zien dat er onder het glimmende plastic een aanmerkelijk betere kunststof verborgen ligt. In dit kunststof zitten alle lagers e.d. vast.

Helaas wordt nu ook duidelijk dat die rubberen pakking niet veel nut heeft omdat deze niet helemaal aansluit op het deel wat voor de foto is afgenomen.

Waarom dit gedeelte nu zo nodig afneembaar gemaakt moest worden is me niet duidelijk omdat het gemakkelijk anders had gekund waarbij de rubberen pakking helemaal niet nodig was geweest.

Van de anti-reverse knop heb ik geen foto maar deze is op de andere foto’s wel te zien. Hij is in ieder geval stevig en groot uitgevoerd en zit aan de bovenkant zodat je hem goed kunt zien.

Totaalplaatje



En als laatste leg ik de molen nog even op de weegschaal. Hier blijkt de molen toch zwaarder te zijn dan wat de fabrikant beloofd heeft op de doos, maar het gaat natuurlijk maar om 40 gram.

Hij is in ieder geval lichter dan de Shimano Ultegra XSB

 
Even vergelijken met twee andere strandmolens


 
Het gebruik

En nu het gebruik van de molen want daar gaat het natuurlijk allemaal om. Ik heb de molen inmiddels één keer gebruikt op de Noordpier in IJmuiden met een stevige stroming en veel vis en een heel korte tijd op strand.
Over het gebruik van de molen kan ik maar één ding zeggen; Geweldig!
Wat een heerlijk stuk gereedschap voor de visserij. Het werpen gaat zeer soepel en het Slow Oscillating System bewijst hier duidelijk haar nut. De lijn loopt zeer soepel van de spoel en de handmatige lijnbeugel blijft stevig open staan totdat je hem zelf dicht doet.

Hier is goed te zien dat de lijn mooi dicht op elkaar wordt opgespoeld.

Bij het binnendraaien zonder vis gaat het opspoelen rustig en de molen geeft geen krimp. Het binnendraaien met vis en in de stroming geeft natuurlijk veel gewicht op de lijn maar ook hier blijft de molen rustig zijn werk doen. Niets in de molen geeft ook maar het kleinste idee dat de molen het werk te zwaar zou vinden of niet aan kan. De tandwielen doen geruisloos hun werk en de lijn wordt mooi opgespoeld.

De slip is in een enkele draai los en vast te zetten en dit is voor ons als strandvissers vooral gemakkelijk als je bijvoorbeeld gaat optuigen en de lijn door de ogen heen rijgt. Want maak niet de fout om tijdens het optuigen de beugel open te zetten want dan heb je direct een pruik doordat de lijn vanzelf van de conische spoel springt. Ik vind dit geen enkel probleem omdat ik altijd al van de slip gebruik maak bij het optuigen. De slipknop is trouwens wel van metaal!

Het viel me tijdens het binnendraaien ook op dat dit iets gemakkelijker leek te gaan dan met een Ultegra. Het leek alsof de slinger langer was en bij thuiskomst bleek dit ook zo te zijn. Hierdoor heb je toch een groter moment waardoor je minder kracht hoeft te zetten tijdens het draaien.


Conclusie

Mooie molen die zeer goed te gebruiken is voor zeevissen. De tijd zal leren hoe duurzaam de molen is maar gezien de gebruikte materialen op hiervoor relevante plaatsen denk ik dat dit wel snor zit. Jammer dat Penn wat steekjes heeft laten vallen maar misschien ben ik gewoon te kritisch op bepaalde punten.
Ik heb in ieder geval  nog geen moment spijt gehad van de aankoop en wil hem van harte aanbevelen aan iedereen die op zoek is naar een mooie molen voor een redelijke prijs.
En hier is de molen helemaal in z'n element.

15 opmerkingen:

  1. Kan het zijn dat het gewichtsverschil te wijten is aan het wegen met een gevulde spoel?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat zou best kunnen al zal het niet veel verschil maken. Het gaat natuurlijk ook maar om een paar grammen dus het is voor mij geen probleem.

      Verwijderen
  2. Hoi Kees,

    Die "ruitenwissers" zitten ook op andere molens die ik (heb) gebruik(t). Ze schijnen ervoor te zorgen dat je lijn niet onder je spoel terecht kan komen bij het inwerpen.

    Goeie review in ieder geval. Ik heb deze week een exemplaar in mijn handen gehad en ik denk dat ik er wel één of twee ga halen.

    Gr. Wim van Beelen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ben er nog steeds heel tevreden mee, Willem. Bedankt voor je verheldering.

      Verwijderen
  3. Hallo Kees,

    Leuke en duidelijke review, alleen heb ik nog een vraag aan je. Hoe doet de slip zijn werk, pakt deze soepel op? Aangezien ik op zoek ben naar nieuwe molens en deze op mijn lijstje staan.

    mvg Roy Oostindiën

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Die slip werkt perfect, heb 2 affinity's voor zee aangeschaft en omdat ik zo onder de indruk was van de slip (ook al is deze te bedienen via een plastic dopje)heb ik meteen nog 3 affinity's aangeschaft voor de karpervisserij en nog geen moment spijt van gehad, van een trotse bezitter van 5 affinity's.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Heb twee van de goedkopere broertjes, de beachcasters 8000, zelfde molen van Penn twee lagers minder en geen onderdelen van titanium, daardoor drie tot vier tientjes goedkoper.
    100 euro per stuk op de visma bij twee stuks tegelijk. Ben er ook heel erg content mee, sterke molens, draaien makkelijk en snel binnen en geven geen krimp als er had gewerkt moet worden.
    Groet, John Wessel.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Na aanschaf van de Penn Affinity 8000 zag ik in de doos naast de molen met reserve spoel een zakje met 2 pakkingen,
    weet iemand waar deze geplaatst moeten worden?

    gr een beginnende visser

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Helaas heb ik slechte ervaringen met deze molens en met de Penn hengels ook. O.a. het afbreken van het pennetje van de zwengel ,de spoel/slip deksel die er niet meer goed op wil draaien, het aanschaven van de spoel aan de onderkant van de molen.Bij de hengels liet de lak los na drie weekenden zeevissen , deze hengels zijn onder garantie vervangen door nieuwe. Van deze nieuwe hengels brak er na een dag vissen al 1 hengel...

    De molens draaien wel super en tja misschien heb ik gewoon wel pech gehad

    Alles is wel netjes onder garantie opgelost

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hallo,

    Jammer dat je ervaringen niet zo goed zijn met de molen. Ik hoop dat ik je genoemde problemen niet tegen zal komen. Wel ontzettend goed dat alles onder de garantie is opgelost.

    Gr, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hallo,

    Ook ik heb deze molen gekocht, maar ik heb een probleem...mijn beugelclip veert steeds vanzelf terug, ik heb al paar keer een lijnbreuk gehad tijdens het uitwerpen.
    Alleen als de beugel naar benedenstand open gaat kan ik normaal gooien..maar bij alle anders standen wanneer ik het opengooit schiet ie vanzelf terug...er irritant!! Hoe kan ik dit verhelpen?? Graag advies...

    Mvg,

    Lee

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Beste Anthony,

    De beugel moet echt helemaal naar beneden worden geduwd tot je een klik hoort. Hierna kan de beugel alleen terug geduwd worden met de hand.
    Als hij bij jou toch terugschiet dan zou ik ermee terug gaan naar de winkel omdat dit m.i. toch binnen de garantie zou moeten vallen.

    Groeten, Kees

    BeantwoordenVerwijderen
  11. hallo jos de twee pakkingen in dat zakje is er een reserven en een moet je op het tandwiel plaatsen deze dient er voor dat je tandwiel niet verbrand als je de slip gebruikt... mijn pen 8000 kan er maar een ding over kwijt een perfecte molen voor het zware werk mvg nick

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Prima molen in eerste gebruik. Zorg er wel voor dat hij geen duik in het water maakt (per ongeluk) want is absoluut niet erg waterbestendig. Ik heb er een open moeten schroeven na een vissessie omdat hij na gedoopt te zijn zwaar ging draaien. Eenmaal aan het open schroeven kom je de vele onderdelen tegen die de molen rijk is. Belangrijk is om het veertje van de anti-retour eerst even los te maken via een ielig klein kunstof asje bereikbaar aan de buitenzijde van de behuizing onder de behuizing met beugel - een groot gat waar het water zo langs naar binnen kan... Doe je het niet dan is de kans groot dat het veertje breekt bij demontage en werkt de anti-retour niet meer.
    Nadien kun je het veertje met een klein haakje (nietje) weer naar buiten trekken en om het asje bevestigen welke in een uitsparing valt. Buiten dat de molen naar mijn mening niet erg best geconstrueerd is en simpeler had gekunnen voor onderhoud is de molen wel fijn in gebruik - mits ie niet gedoopt wordt ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Met zoutwaterbestending wordt ook bedoeldt dat hij tegen zout spatwater kan.Zelfs de aller duurste molens en reels van elk merk raken beschadigt na ondergedompeldt te zijn in het zoute zeewater.NIET in het zeewater laten vallen dus.

    BeantwoordenVerwijderen